Belast Poetin

Europa wil een boycot van Russische olie. Keihard en zonder genade. Maar vooral: niet te snel. Rusland heeft ons in een wurggreep en daar gaan we ons pas eind 2022 een beetje uit losmaken. Tot die tijd: hou je adem in, Oekraïne, hulp is tergend langzaam onderweg!

Waarom niet sneller? Omdat de Europese economie een plotselinge boycot niet aankan, denkt Brussel. De olieprijs zou te snel stijgen. En vooral: van die hoge prijs zou Poetin juist profiteren, dus alleen een langzame boycot doet Rusland pijn.

Er is een alternatief: een forse importheffing in plaats van een boycot. Ik pleitte er al eerder voor en vorige week publiceerde de Brusselse denktank Bruegel een mooie analyse over zo’n oliebelasting. Daarmee tref je Poetin direct, omdat hij zijn olie uiteindelijk tegen wereldmarktprijzen moet verkopen, dus het grootste deel van de importheffing zal dragen. De opbrengst daarvan gaat dan grotendeels naar ons.

Mochten binnenlandse energiekosten er eventueel toch wat door stijgen, dan is er dus geld om dat koopkrachtverlies te compenseren. En geef de rest aan Oekraïne, als compensatie voor onze trage reactie.

FD