Emotioneel dier

Of de minister in Brussel even duidelijk wil maken dat Nederland niet van plan is de natuur te herstellen. Een Europese wet hierover moet worden geblokkeerd, vonden NSC en BBB, met steun van PVV en VVD. Want natuur is best leuk, maar ze moet vervuilende boeren en industrie niet in de weg zitten. De natuur kan best wat inschikken.

Later zette ik de tv aan en zag een tranentrekkende commercial van dierenredders, waarin kleine egeltjes de fles kregen en bange jonge hertjes mochten bijkomen in een veilig stalletje. Uiteraard met emotionele een oproep om vooral veel geld te doneren. Abstracte natuur mag kapot, individuele dieren moeten we met alle zorg omringen. Mits ze een zielig gezichtje weten op te zetten, uiteraard.

We laten de Waddenzee versloffen en bouwen een asiel voor schattige zeehondjes. Het weiland wordt doodgespoten en daarna roepen we de grutto uit tot ‘nationale vogel’. Dieren zijn lief, maar ze moeten niet ergens willen wonen.

Ach, de mens is een emotioneel, paradoxaal wezen. Er zijn regels en wetten nodig om onze tegenstrijdige sentimenten in te tomen. Maar dan moet je die natuurlijk niet gaan blokkeren.

FD