Maandflatie

Consumenten waren in april slechts 0,3% duurder uit. Dat is de laagste inflatie in zeven maanden. We moeten terug naar 2018 om een aprilmaand te vinden met nog geringere stijging van het prijspeil. Het cijfer ligt ook ruim onder de gemiddelde april-inflatie van de afgelopen twintig jaar.

Wat is dit voor een onzin, denkt u nu. De inflatie was juist hoog in april. Maar liefst 9,6%, las u vorige week in de krant. En dat getal klopt. Ten opzichte van een jaar eerder lag prijspeil inderdaad zo hoog. Maar waarom alleen naar jaarcijfers kijken? Daarin sleep je de prijsstijging van de vorige elf maanden ook mee. Veel oud nieuws dus.

Daarom houdt het CBS naast het jaarcijfer ook de ‘maandflatie bij’. Dat krijgt alleen nooit aandacht. Vroeger wel. Blader door kranten uit de jaren zeventig, toen de jaarinflatie ook zo hoog was, en je vindt berichten die netjes verslag doen van de maand-op-maandontwikkeling.

Nee, ik stel niet voor om alleen nog naar het maandcijfer te kijken. Maar er af en toe een blik op werpen, kan wel voorkomen dat je het moment mist dat de inflatie weer begint af te nemen. Zoals nu misschien?

FD