Boeken

De elektrische spijkerbroek – en andere avonturen in de economie
ISBN 978 94 600 3234 9
175 pagina’s / € 15,-
Uitgeverij Balans

 

 

 

 

 

 

 

 

In de media:

NRC Handelsblad: “De columns die zijn gebundeld in De Elektrische spijkerbroek stralen de vrolijke kijk van Bouman op de economie uit. Hij behandelt actuele onderwerpen op een toegankelijke manier, zonder de theoretische inzichten van de economische wetenschap te verwaarlozen.”

Dagblad De PersEconomie is dus niet saai, beste lezers, want we hebben altijd nog dr. Mathijs Bouman. Hij heeft een economieboek geschreven, De Elektrische Spijkerbroek, dat zelfs te begrijpen is voor cijferanalfabeten. (…) Zijn boek is een amusante polderversie van het Amerikaanse Freakonomics”

Intermediar: “Een onderbouwde opinie over erfbelasting of het ontslagrecht begint met een probleemanalyse en het negeren van gevestigde belangen en onderbuikgevoelens. Zoals Bouman laat zien in dit onderhoudende boek”.

Management&Literatuur
: “Economie saai? Helemaal niet. Wie De Elektrische Spijkerbroek  leest, komt tot de ontdekking dat kennis van de nieuwste economische inzichten noodzakelijk is om de wereld een beetje te begrijpen. Die blijkt namelijk heel anders in elkaar te zitten dan wij altijd dachten.”

Eco.nomie.nl: Bij die stukken is Bouman op zijn best: zijn pleidooi voor de werkende markt  is even simpel als geniaal, een lijst met dingen die té belangrijk zijn om aan de markt over te laten. Zo zitten er meer pareltjes tussen…

 

 

Hollandse overmoed – hoe de beste economie van de wereld ontspoorde

Uitgeverij Balans
ISBN 9050186998
prijs: EUR 17,50
boekmiddel
Aan het einde van de vorige eeuw had Nederland een van de best presterende economieën van de wereld. De tweede Gouden Eeuw was begonnen! Maar toen sloeg de recessie ongenadig toe. Geen land werd zo ver teruggeworpen als Nederland. Het glorieuze gidsland werd het lachertje van Europa. Hoe kon ons land haar comfortabele koppositie zo plotseling verliezen? Hollandse overmoed vertelt het verhaal van de economische achtbaanrit van de laatste tien jaar en beschrijft wat politiek en bedrijfsleven moeten doen om de Nederlandse economie structureel te verbeteren.
In dit boek reconstrueert Mathijs Bouman nauwgezet de economische achtbaanrit van de afgelopen tien jaar. Op toegankelijke, aanstekelijke en overtuigende wijze vertelt hij het verhaal, van de internethype en het poldermodel van Wim Kok tot de consumentenstaking en de doemscenario’s van Balkenende. Tot slot laat hij zien wat voor revolutie in denken en doen van politici, ondernemers en burgers noodzakelijk is om de Nederlandse economie weer op de rails te zetten. Want ook al trekt de conjunctuur momenteel weer wat aan, structurele hervorming van de Nederlandse economie blijft hard nodig.

NRC Handelsblad: “Politici doen er goed aan om Hollandse Overmoed te lezen. Ter lering en vermaak. En als waarschuwing ter voorkoming dat Nederland opnieuw met vijf magere jaren opgezadeld wordt.”

 

De Telegraaf: “De snelle en makkelijk leesbare schrijfstijl van Bouman doen de lezer soms vergeten dat zij verdiept zijn in een zeer doorwrochte economische analyse.”

 

Volkskrant: “Een uiterst lezenswaardig boek over collectieve gekte. (…) tomeloze vaart en gespeend van jargon .”

 

Trouw: “Goed overzicht van het wedervaren van de Nederlandse economie. Scherpe analyse. Prikkelend.”

 

Management Team: “Voortreffelijk”

 

Manager & Literatuur: “Dankzij zijn kennisoverschot en heldere pen heeft Bouman een prachtig boek geschreven. Boumans reconstructie van 25 jaar economisch beleid [leest] als een roman zoals die volgens W.F. Hermans in elkaar hoort te steken.”

 

Managementboek: “Wie een bijzonder tijddocument wil lezen over een periode die eigenlijk nog niet eens is afgelopen, en wil weten waarom het huidige ontbreken van enige nervositeit van de financiële gangmakers van dit moment zo gevaarlijk is, is Hollandse Overmoed een aanrader.”