Vliegsubsidie

De vliegbelasting gaat omhoog: van de lachwekkende €7,95 per ticket nu, naar een iets minder idioot laag tarief van zo’n €24 in 2023. Nog altijd te weinig om de milieuschade in te prijzen, maar het is een begin.

Niet iedereen is voor. Zo vindt SP-leider Lilian Marijnissen het niet eerlijk dat ‘mensen die flink moeten sparen om op vliegvakantie te kunnen’, de tickettaks ook moeten betalen. Alleen ‘veelvliegers’ moeten worden aangeslagen. Opvallend genoeg wil Milieudefensie ook zo’n vrijstelling voor weinigvliegers. Dat zou nodig zijn voor het ‘draagvlak’ voor klimaatbeleid.

Behalve dat een progressieve vliegtaks praktisch onuitvoerbaar is, is het ook principieel onjuist. Vrijstelling van de vliegbelasting zou niets anders zijn dan een compensatie voor vakantiegangers, uitgekeerd in de vorm van… vliegtickets! Het is een subsidie in natura die je alleen krijgt als je vervuilt.

Laat liever iedereen de tickettaks betalen, en compenseer desgewenst via de inkomstenbelasting. Dan kan die vakantieganger zelf bepalen of het een vervuilende vliegvakantie wordt, of toch een klimaatvriendelijke fietstocht in de Ardennen.

FD