Poetin pest met roebels

Of we voortaan onze gasrekening in roebels willen voldoen. Volgens het Russische persbureau TASS heeft Poetin die eis bij 45 ‘onvriendelijke landen’ neergelegd, dus ook bij de Europese afnemers van het Russische gas. Een meesterzet of symboolpolitiek?

Door de sancties kan Rusland niet meer bij z’n dollar- en euroreserves in het Westen. Aan betalingen in die valuta heeft Rusland dus niet zo veel. Maar aan onze roebels eigenlijk ook niet. Daaraan heeft Rusland nooit gebrek, want die kan de centrale bank bijdrukken zoveel men wil. Symboolpolitiek!

Of niet? Wij kunnen geen roebels drukken, dus we zullen ze moeten kopen. Bij de Russische centrale bank bijvoorbeeld, met harde euro’s. Zo stutten wij ongewild de wisselkoers van de roebel, en maken we het effect van het bevriezen van de Russische reserves ongedaan. Een meesterzet?

Nou nee. Uiteindelijk ruilen we eerst euro’s voor roebels, en daarna ruilen we die roebels voor gas. Per saldo betalen we dus gewoon met euro’s. Het heen en weer schuiven met roebels maakt de munt niet duurder. Toch pure symboolpolitiek dus. Of beter: een typisch Poetin-pesterijtje.

FD