Verkooppraatjes

Ik had weer eens in een filmpje bitcoin gefluisterd, dus kreeg dagenlang college van cryptobeleggers die mij uitlegden dat ik er niets van snap. Fiatgeld is waardeloos, centrale banken zijn onbetrouwbaar en de overheid wil je bestelen. Daarom: bitcoins!

Projectie, noemen psychologen dat. ‘Waardeloos’, ‘onbetrouwbaar’, ‘bestelen’; de bitcoin verwijt de euro dat ‘ie zwart ziet. Maar goed, als je echt gelooft dat ons monetaire systeem wordt gerund door criminelen met een geldpers, is een investering in crypto’s op een bepaalde manier toch rationeel.

Als je dat echt gelooft. Maar misschien is zelfs dat niet waar. De Bank for International Settlements publiceerde vorige week een onderzoek naar de socio-economische drijfveren achter cryptobeleggingen, op basis van Amerikaanse enquêtes. De conclusie: kopers van cryptomunten hebben in de praktijk niet significant minder vertrouwen in fiatgeld of de traditionele bankensector, dan andere Amerikanen.

De bezorgdheid is gespeeld. Ik kreeg dus geen college over monetaire gevaren, het waren gewoon verkooppraatjes van speculanten die hopen op een hogere koers.

FD