Weg met wegwerp

We nemen afscheid van het plastic roerstaafje. U weet wel: dat schriele, witte stokje, uitlopend in een flapje met twee gaatjes. Jarenlang draaiden we ermee door de koffie. We braken ze in kleine stukjes tijdens saaie presentaties. We vulden er ongemerkt onze bureauladen mee. Maar vanaf vrijdag mag het roerstaafje niet meer worden geproduceerd. Alleen oude voorraden worden nog verkocht.

Dat geldt dan voor al het plastic wegwerpbestek. En ook voor plastic bordjes, plastic rietjes en bekers van polystyreen. Dit single use plastic gaat in de hele EU in de ban.

Milieubeleid is vaak een strijd tussen juristen en economen. Juristen willen de wereld vergroenen door vervuiling te verbieden. Economen doen dat liever met een milieubelasting. Die laatste methode is meestal efficiƫnter, minder verstorend en zet de vervuiler aan om verstandige keuzes te maken.

Ik zit meestal in het kamp van de economen, maar bij het wegwerpplastic wonnen de juristen volkomen terecht. Er is geen belasting waarbij bestek na gebruik weggooien efficiƫnt of verstandig is. Vaarwel plastic roerstaafje, we zullen je niet missen.

FD