Te veel NOW?

Zo’n €15 miljard gaf de overheid vorig jaar uit aan de loonsubsidie NOW. Dit jaar komt daar mogelijk nog €8 miljard bij. Van dat totaal kun je zo 200 vaccinfabrieken bouwen, vier Betuwelijnen aanleggen (inclusief tegenvallers), of twee flinke kerncentrales neerzetten (exclusief opruimkosten).

Een enorm bedrag dus, maar goed besteed. Want dankzij NOW steeg de werkloosheid weinig en hielden de meeste mensen hun inkomen, zodat de economie straks een vliegende start krijgt.

Maar was het misschien iets te veel van het goede? Niet voor de ondernemers die vaak toch hun buffers zagen wegsmelten, maar voor de werknemers met een vast contract, die behalve 100% salaris ook nog vakantiegeld en een 13e maand kregen doorbetaald. Een flink deel van dat geld belandde ongebruikt op de spaarrekening. Spaartegoeden liepen sneller op dan ooit. Anderen kochten er een huis van, waardoor de huizenprijs explodeerde.

Tijdelijke loonkortingen zijn in Nederland ongebruikelijk en vaak onmogelijk. Deze pandemie leert dat het soms toch gewoon moet kunnen. Als iedereen keihard inlevert, mag de werknemer ook een veertje laten.

FD