Even opladen

Koffie terwijl je laadt. Snelle wifi. Een wc is ook fijn. Het klinkt logisch, maar automobilisten die hun elektrische auto langs de snelweg opladen, zijn daarvoor aangewezen op het in benzinedampen gehulde tankwinkeltje, vaak een flink eind verderop.

Dat betekent: een hindernisbaan trotseren met vervuilde bermen, langsrazend verkeer, potjeskokende vrachtwagenchauffeurs en soms zelfs hele hekwerken.

Waarom kun je die koffie niet bij de laadplaats zelf halen? Onze overheid verbiedt dat. Die veilde de tanklocaties ooit aan oliemaatschappijen en vreest een claim als er koffieconcurrenten bij komen. Een drogredenering. En onrechtmatig, zo blijkt telkens in rechtszaken die snellaadbedrijf Fastned aanspant. Tot aan de Raad van State kreeg het bedrijf gelijk. Maar de staat blijft weigeren en procederen. Vorige week bespeurde de rechtbank Den Haag ‘een zekere onwelwillende houding’. Het understatement van het jaar.

In 2030 moeten alle nieuw verkochte auto’s ‘emissieloos’ zijn, vindt diezelfde overheid. Want elektrisch rijden is de toekomst. Tenzij de belangen van de brandstofverkopers in het gedrang komen.

FD