Solidair?

Komt er een ‘solidariteitsheffing’? De Tweede Kamer vroeg er om in een motie en minister Hoekstra had er wel oren naar. Want er zouden overwinsten zijn gemaakt door bedrijven die profiteerden van de coronacrisis. Afromen dat geld!

Maar wie zijn dan al die zwarthandelaren die in oorlogstijd woekerwinsten boekten, en die we nu met een extra belasting moeten straffen? Zijn het de supermarkten die eerst met veel moeite onze hamsterwoede faciliteerden en tijdens de horecasluiting zorgden dat we konden blijven eten? Of de internetwinkels die alles op alles zetten om de thuiszitters van spullen te voorzien, en daarbij terloops noodzakelijke werkgelegenheid voor obers en afwassers creëerden? De vakantiehuisjesverhuurders die met veel extra inspanning al die extra binnenlandse toeristen huisvestten? De fietsenwinkels? De doe-het-zelfzaken? De betaaldiensten? Commerciële coronatesters?

Het Nederlandse bedrijfsleven toonde zich juist van de beste kant tijdens de crisis en voorkwam zo veel maatschappelijk leed. Een strafbelasting op ijver en improvisatietalent, wat is daar nou solidair aan?

FD