Politieke beschamingen

Nog even over die Algemene Politieke Beschouwingen, waarin het eindelijk weer eens over inhoud ging. Hoera! Maar wat heeft de Kamer nou besloten?

1. Leenstelsel verdwijnt. Studenten krijgen weer gratis geld. Werkte dat leenstelsel dan zo slecht? Welnee, uit onderzoek blijkt dat het – anders dan gevreesd – de instroom van studenten niet remde, ze niet dwong in bijbaantjes te zwoegen en geen groepen studenten benadeelde. Maar goed, we schaffen het toch maar af.

2. Hoger loon in de zorg. Alle Nederlanders willen echt heel graag dat zorgmedewerkers worden beloond voor hun extra arbeid tijdens de pandemie. We zien nu hoe belangrijk zij zijn. Maar nèt niet belangrijk genoeg om er zelf iets voor te betalen. De rekening gaat naar bedrijven.

3. Energiebelasting omlaag. De Russen draaien aan de gaskraan en de prijzen schieten omhoog. De burger moet worden gered, dus we verlagen de belasting. Poetin rolt lachend door de marmeren gangen van zijn paleis aan de Zwarte Zee. Hij verhoogt de prijs en de Nederlandse overheid compenseert dat, zodat de gasvraag gelijk blijft. Kostelijk!

FD