Op z’n kop

Mogen de vlaggen nu weg? Die omgekeerde Nederlandse vlaggen die nooit na zonsondergang worden gestreken en bij nacht en ontij aan op een dun stokje langs de snelwegen wapperen? Inmiddels zijn de meeste gerafeld en gescheurd. Veel hangen nog maar aan een enkel touwtje en draaien onrustige rondjes in de herfstwind. Ik zag er een paar in de sloot liggen. Het punt is nu wel gemaakt. De vlaggen kunnen weg

Nederland heeft inmiddels ruimhartig meebewogen met de boeren. Gespreksleider Remkes toonde uitputtend begrip. De politiek heeft deemoedig sorry gezegd. Duizenden forenzen hebben lijdzaam staan wachten achter de trekkerfile. Het gevreesde stikstofkaartje ging van tafel (Sorry! Sorry!). Een minister trad af. En deze week beloofde het kabinet boerenbedrijven die willens en wetens te veel stikstof uitstoten in de buurt van natuurgebieden, uit te kopen tegen 120% van de waarde van het bedrijf.

U leest het goed: 120%. Men krijgt meer dan wat het waard is. Het is opzettelijke overcompensatie die de rest van Nederland mag betalen. Alle reden om de vlag uit te steken op de boerderij. Maar dan nu graag wel goed om.

FD