Opgelicht

Vroeger dacht ik dat speculeren met cryptomunten onverstandig was, omdat die dingen geen onderliggende waarde hebben en geen rendement opleveren. Ze zijn ongeschikt als betaalmiddel, zorgen voor zinloos energieverbruik en veel te volatiel om als oppotmiddel serieus te nemen. De enige reden om een bitcoin, ethereum of dogecoin te kopen, is omdat iemand er later misschien nog meer voor wil betalen. Een klassieke zeepbel.

Niet iedereen was het eens met mijn oordeel. Vooral de cryptospeculanten zelf namen vaak de tijd om mij in heldere bewoordingen uit te leggen dat ik er net een beetje naast zat. Terecht blijkt nu. Ik had het fout.

Want crypto is geen zeepbel. Het is zwendel en oplichterij. Een scam van historische proporties. Het failliet van cryptobeurs FTX bewijst dat. Bezit van beleggers werd gebruikt om mee te speculeren, investeringsfondsen werden ‘gedekt’ met zelfgedrukt nepgeld, er zaten achterdeuren in de boekhouding. Voor miljarden aan inleg is verdwenen, schrijft persbureau Reuters.

Is FTX de uitzondering? Doen andere cryptobeurzen het wel netjes? Wie dat nu nog gelooft is rijp voor nog een rondje oplichting.

(FD)