Subsidieoorlog met Biden

Het ‘America First’ van Trump werd het ‘Buy American’ van Biden. Verder veranderde er weinig. De Verenigde Staten keren zich af van vrijhandel en eerlijke concurrentie. Zo weigert Biden de CO2-uitstoot van zijn land te beprijzen, maar deelt hij wel $369 miljard aan groene staatssteun uit aan Amerikaanse bedrijven.

Europa heeft wel een goedwerkend systeem van CO2-beprijzing voor de industrie. Bidens economisch nationalisme ondermijnt dat. Bovendien: bedrijven die groene investeringen wilden doen in Europa, bijvoorbeeld in waterstof, investeren nu liever in de VS. Brussel is daar terecht boos over. Moeten wij nu ook onze vervuilers gaan subsidiëren?

Ons milieubeleid wordt zo onklaar gemaakt door egoïstische Amerikaanse investeringspolitiek. Had de EU maar een handels- en investeringsverdrag met de VS, waarmee dit soort valsspelen kan worden voorkomen. Het verguisde TTIP stelde eisen aan staatssteun en mededinging.

Wie saboteerde dat verdrag ook weer, met onwaarachtige bangmakerij over de chloorkippen en asbest? Juist, dat was de milieubeweging. Met het Nederlandse Milieudefensie voorop. Jullie worden bedankt.

(FD)