Oliedomme Duitsers

Om de verhitte gemoederen bij de groene achterban af te koelen, gaat Duitsland het klimaat opwarmen. De Duitse milieubeweging strijdt al jaren voor het sluiten van de kerncentrales. Zaterdag is het zover: dan worden de laatste drie kerncentrales gesloten en zullen de Duitsers voortaan wat extra bruinkool op het vuur moeten gooien.

Of je atoomenergie nou wel of niet als dé oplossing voor de energietransitie ziet, maakt niet uit. Je kunt met goede redenen betwijfelen of we nieuwe centrales moeten bouwen, en tegelijkertijd erkennen dat bestaande centrales sluiten oliedom is. Duitsers laten principes boven praktijk gaan en miskennen zo de urgentie van het klimaatprobleem.

Dat kunnen we in Nederland ook. Principiële bezwaren uit groene hoek tegen CO2-opslag en biomassa, dreigen een praktische oplossing tegen te houden. Ook in 2050 zal Nederland nog CO2 uitstoten. Om dan toch op ‘netto nul’ uit te komen, zijn de ‘negatieve emissies’ van biomassacentrales mét CO2-opslag nodig, schrijft het Expertteam Energiesysteem deze week in een rapport. Dat zeggen de experts al jaren. Daar niet naar luisteren is ook oliedom.

FD