Nieuw Links

De partijen schoven naar links, maar de kiezer schoof niet mee. Dus won het midden en verloor links. Wat moeten de drie traditionele linkse partijen nu doen?

Een bedrijfseconoom zou het wel weten. In een krimpende markt moet je fuseren. Iemand koopt alle margarinefabrieken van de concurrenten op. Een ander veegt de kolencentrales in een nieuwe bv.

Nuttig, maar ook een verliesstrategie.

Het alternatief: ga specialiseren en verover nieuwe markten. Net zoals Philips de lampen weg deed en een health-tech-bedrijf werd. Hoe zou dat er uit zien op links?

SP wordt VP: de Vakbondspartij. Een conservatief-linkse partij die opkomt op voor de rechten van de insiders op de arbeidsmarkt en vecht voor behoud van welvaartsstaat en pensioen.

De Partij van de Arbeid vormt zich om tot de Partij voor de Werkenden. Links-progressief zonder dogma’s, strijdend voor een inclusieve arbeidsmarkt. De partij voor werknemers en zzp’ers, jong en oud, Nederlander en arbeidsmigrant.

GroenLinks, ten slotte, wordt gewoon Groen. De klimaatpartij. Milieu gaat voor alles, zelfs voor inkomensverdeling en kansengelijkheid. Ook ecomodernisten zijn welkom bij Groen, en zelfs kernenergie is geen taboe.

(FD)