Niet testen maar prikken

China opent de deuren, maar elders gaan ze juist dicht. Engeland, de VS, Canada, Australië, India en Japan eisen een negatieve test voor reizigers uit China. Ook Frankrijk, Italië en Spanje laten alleen negatief geteste Chinezen binnen. Nederland doet dat nog niet, maar de Fransen willen dat alle EU-landen hun strenge beleid gaan volgen.

Een logische reactie op de uitbraak in China. Maar ook irrationeel. Chinese reizigers brengen een covid-variant mee die in het Westen al lang rondgaat en waartegen onze bevolking als geheel, dankzij moderne vaccins en hoge besmettingsgraad tijdens de pandemie, al behoorlijke immuniteit heeft opgebouwd. In China is dat volstrekt anders: weinig doorgemaakte besmettingen, lage vaccinatiegraad en een vaccin dat slecht werkt.

Juist aan die laatste twee problemen zou het Westen wél iets kunnen doen. Ontvang de Chinezen niet met een test, maar biedt ze bij aankomst meteen zo’n supermodern en hoogst effectief mRNA-vaccin aan, dat hun eigen leiders hoogmoedig weigeren in te kopen. Dan doe je tenminste echt iets tegen de epidemie in China en het ontstaan van eventuele nieuwe varianten.

FD