Nederland Vies

Statiegeld op kleine plastic flesjes. Dat leek de minister een goed idee. Het kleine PET-flesje won snel aan populariteit en dat was te zien in de bermen van Nederland.

Het jaar was 2000 en de minister heette Jan Pronk. Statiegeld moest er zeker komen, vond ook de Tweede Kamer, maar eerst gingen we nog even overleggen met het bedrijfsleven. Er werden convenanten afgesloten en de verpakkingsindustrie zette onder het motto ‘Nederland Schoon’ wat vuilnisbakken neer.

Dat kostte allemaal wat tijd. Om precies te zijn: 21 jaar. Een periode waarin één tot twee miljard flesjes in het milieu belandden. (Onderzoeksbureau CE Delft gaat uit van 50 tot 100 miljoen flesjes per jaar). Maar sinds gisteren is het eindelijk zover: er zit nu statiegeld op kleine flesjes.

Nu meteen door met dit systeem. Voer snel statiegeld op blikjes in (en niet pas in 2023). En op plastic flesjes voor sap en zuivel, die merkwaardig genoeg nu niet meedoen. Voer dan boetes in voor bedrijven die veel zwerfvuil veroorzaken: hamburgerketens, snoepfabrikanten, producenten van sportdrankjes. Net zolang tot Nederland echt schoon is.

FD