Even geen gepolder

Zelfs de Efteling kwam langs bij Mariëtte Hamer en daar werd nogal lacherig over gedaan. Een beetje flauw, want de informateur mag best tactisch tijdrekken. Nee, ik maak me meer zorgen over ander bezoek: werkgevers en vakbonden wipten onlangs ook weer langs bij Hamer en beloofden zelfs een polderakkoord over de arbeidsmarkt. Alsof het een doodgewone vergadering bij de SER was.

Terwijl de polder zich er juist nu niet mee moet bemoeien. Als er een akkoord moet komen, moeten de politieke partijen daar over gaan. Die hebben net in hun verkiezingsprogramma’s opgeschreven wat ze willen met de arbeidsmarkt. De kiezers hebben vervolgens hun keuze gemaakt. Nu is de politiek aan zet.

Bij veel partijen hadden de werkgevers en/of vakbonden trouwens ook al invloed op wat er in die programma’s stond. En als er straks een kabinet is, zal dat het arbeidsmarktbeleid ook weer braaf afstemmen met de polder. Vakbondsleden en werkgevers hebben in Nederland al absurd veel invloed en hebben zo meer stemrecht dan andere burgers. Doe tijdens de formatie daarom een hele groot stap achteruit en laat het voor één keer aan de politiek.

FD