Klimaattechniek

Na de woorden van Glasgow is het tijd voor actie! Nederland moet vaart maken met de energietransitie en het vergroenen van de industrie.

Maar voor zo’n versnelling hebben we veel te weinig technisch opgeleide vakmensen. Daardoor kan bijvoorbeeld het stroomnet niet snel genoeg worden uitgebreid, en gaan zon- en windprojecten niet door. Volgens de laatste cijfers loopt het aantal vacatures in de techniek snel op richting de 100.000.

Tegelijk is het aantal jongeren dat kiest voor een technische mbo-opleiding gedaald van 45.000 in 2010, tot nog geen 40.000 nu. Tijd voor drastische maatregelen. Laten we om te beginnen een ‘studieloon’ invoeren voor jongeren die mbo-techniek kiezen. Gewoon iedere maand een paar honderd euro voor iedereen die het vak wil leren.

En behoud ze vervolgens voor de techniek. Van de mbo’ers met een technische opleiding werkt nu slechts een derde in een technisch beroep in de technische sector. Hogere lonen, betere arbeidsvoorwaarden en meer carrièremogelijkheden binnen de sector, helpen het klimaat misschien wel meer dan alle mooie verklaringen van Glasgow bij elkaar.

FD