Je kind als enkelband

Een kind is een blok aan je been. Iedere ouder verzucht dit zo nu en dan. Maar sinds maandag is het officieel kabinetsbeleid. Om te zorgen dat minder mensen naar kantoor gaan, moeten de basisscholen dicht. Ouders van jonge kinderen moeten dan thuis blijven en kunnen elkaar niet op het werk besmetten.

Het is ongetwijfeld de meest belachelijke maatregel in een verder hard maar noodzakelijk pakket. De ‘totale lockdown’ (die natuurlijk helemaal niet totaal is, want we mogen nog overal gaan en staan, veel winkels blijven open, vliegtuigen blijven vliegen), treft veel ondernemers. Maar de kinderen, dat zijn de echte pechvogels.

Minister Hugo de Jonge legde het zo uit: ‘Als het basisonderwijs geen fysiek onderwijs geeft, helpt dat ouders zich beter te houden aan het advies: werk zoveel mogelijk thuis.’ Het kind als elektronische enkelband voor de reislustige ouder! Ooit gaan we het coronabeleid evalueren en ik voorspel dat deze maatregel dan op de laatste plaats komt, met de allerslechtste kosten-batenverhouding. Kinderen onderwijs onthouden om te voorkomen dat hun ouders gaan werken, dat lijkt me ongeveer de definitie van inefficiënt overheidsbeleid.

Wordt er te weinig thuisgewerkt? Doe daar dan op een andere manier wat aan! Sluit tunnels, zodat er enorme files ontstaan. Vertienvoudig de benzineaccijns. Verplicht alle kantoorgebouwen om de verwarming lager dan 16 graden te zetten. Stel per direct een verbod op kantoorstoelen in. Houd stiptheidsacties in het OV, zodat alle forenzen te laat komen. Trek het internet eruit op alle kantoorlocaties. Doe iets slims met stinkbommen. Of met bijenvolken. Zet van mijn part de ME bij elke ingang en knuppel de werkwilligen naar huis.

‘Trek het internet eruit op alle kantoorlocaties. Doe iets slims met stinkbommen. Of met bijenvolken’

Onzin? Misschien. Maar deze maatregelen kosten de maatschappij veel minder dan de gijzeling van onze schoolgaande jeugd. En nee, online lessen bieden geen goed substituut. Zeker niet voor kwetsbare kinderen.

De jeugd heeft het toch al zo zwaar in deze crisis. Zelf hebben ze nauwelijks iets te vrezen van het virus, maar ze betalen wel een hoge prijs. Onderwijs, feesten, reizen, vriendschappen, persoonlijke ontwikkeling, het staat allemaal op pauze. Het is op z’n minst tijd voor wat compensatie. Daarom mijn voorstel: heropen alle basisscholen en geef elke tiener nog dit jaar een coronabonus van minstens €1000. Te besteden aan een toekomstige vakantie, rijlessen, aflossing studieschuld, een nieuwe fiets of gewoon een Playstation 5. Hoe betalen we dat? Met een eenmalige belasting op de pensioenen van alle 65-plussers. Als vriendelijk bedankje voor de opofferingen van de jeugd.

(Verscheen op 15-12-2020  in FD)