Brexit: De serie

Zelfs de scenarioschrijvers bij Netflix zouden het niet zo bont durven maken. Brexit is een serie waarvan het plot in het vierde of vijfde seizoen (houdt iemand het nog bij?) zo volstrekt is vastgelopen, dat niemand meer gelooft in een logisch einde. De premisse van de serie was eigenlijk al te zot voor woorden: soevereiniteit herwinnen door jezelf op te sluiten op een koud en nat eiland. Hoe verzin je het?

De uitwerking was zo mogelijk nog idioter. Het is niet eens meer duidelijk tot welk genre de Brexit-serie behoort. Is het een politieke soap over de strijd tussen reactionairen en progressieven? Of toch een financiële thriller over een kleine groep superrijken die megawinsten maken door te gokken op een harde brexit? Een dun historisch verhaal, over het oude Britse Rijk dat weer over de golven wil regeren?

Een apocalyptische cyberpunkserie, met agressieve algoritmes en kwaadaardige computernerds die de publieke opinie naar hun hand zetten? Of toch gewoon een domme klucht over een dorpsgek met een Churchill-complex die per ongeluk premier wordt en er vervolgens een potje van maakt? Wie het nog weet mag het zeggen.

‘De vraag voor de scenarioschrijvers: hoe breien we hier een geloofwaardig einde aan?’

De vraag die de scenarioschrijvers nu uit de slaap houdt is: hoe breien we hier nog een geloofwaardig einde aan? Met een laatste aflevering waarin de Britten en Europeanen elkaar na jaren van ruzie, verdachtmakingen en mislukt overleg, toch nog opeens huilend in de armen vallen? Of heeft de serie juist een donker slot nodig, met een no-deal en Britse marineschepen die op Franse vissersboten schieten?

Het is allemaal zo hemeltergend onlogisch. Bij Game of Thrones werd Daenerys opeens een boze koningin. En in het laatste seizoen van Friends ging Rachel opeens met Joey. Maar met Brexit zijn we in een compleet andere dimensie van onwaarschijnlijkheid beland.

Als een scenario zo is vast gelopen als bij de Brexit-serie is er maar een oplossing: Deus ex Machina ! Er gebeurt opeens iets totaal anders, dat met het oorspronkelijke plot niets te maken heeft en alle verwikkelingen van de voorgaande seizoenen in een keer irrelevant maakt. Een vliegtuig met alle hoofdpersonen stort neer. Iedereen schiet elkaar opeens dood. Er landen aliens. Of nee, nog beter: er breekt een dodelijke pandemie uit!

En dan muteert het virus ook nog eens! Juist in het VK! Dus staan tien dagen voor de brexitdatum opeens al alle vrachtwagens aan de grens vast. Supermarkten raken uitverkocht. Exporteurs gillen moord en brand. Opeens zien de Britten in de praktijk wat brexit echt kost en ze sluiten toch een deal. Hoe ongeloofwaardig wil je het hebben?

(FD)