Herstel zonder plan

Hamer heeft haast. De informateur wil snel een herstelplan voor Nederland in elkaar timmeren. Binnen drie weken moet duidelijk zijn hoe de overheid met grote extra uitgaven onze economie weer gaat opstarten.

Nu ben ik helemaal vóór snelheid in deze tergend trage formatie, maar we moeten eerst een andere vraag beantwoorden: is zo’n groots herstelplan nog wel nodig? Want de economie lijkt ook zonder extra miljarden een snelle herstart te maken.

In het eerste kwartaal was er nog krimp, maar de rest van het jaar ziet er goed uit. ABN Amro verhoogde gisteren de groeiverwachting zelfs naar 3,7%. Dat zou de hoogste economische groei in 14 jaar zijn. De werkloosheid daalde in april naar 3,4%; terug naar het niveau van april 2020, toen iedereen het had over de krappe arbeidsmarkt. Er werken nu zo’n 127.000 mensen meer dan twee jaar geleden. En sinds vorig jaar zomer ontstaan er elk kwartaal meer nieuwe vacatures dan er worden vervuld.

In binnen- en buitenland schieten prijzen omhoog omdat bedrijven de vraag niet kunnen bijhouden. Er is nu al tekort aan van alles. Wil Hamer echt nog extra olie op dit vuur gooien?

FD