Gewapende vrede

Als oude opponenten opeens samen een brief schrijven aan de informateur, dan ctrl-F ik altijd even op het euroteken. Hoe hoog is het bedrag dat de gezworen vijanden aan de overheid vragen? Aan eensgezindheid hangt meestal een flink prijskaartje.

Op dat van werkgevers, boeren, bouwers en natuurbeschermers staat het astronomische bedrag van €15,3 mrd. Als de overheid dat bijlegt kunnen de betrokken organisaties samen het stikstofprobleem oplossen. ‘Niet investeren is kostbaar’, schrijven ze deze week. ‘Wel investeren’ is blijkbaar ook erg duur.

Nu mag de stikstofaanpak natuurlijk wat kosten. Maar wat mist in de brief, is wat de organisaties en hun achterban zelf kunnen bijdragen. Waarom geen pleidooi voor een stikstofheffing? Stikstofrechten zijn nu gratis en dat is een subsidie op vervuiling. Het kan ook wel wat vindingrijker dan simpelweg de hand ophouden. Sta op de erven van stoppende boeren kleinschalige woningbouw toe en het stikstofbeleid betaalt zichzelf. Of verzin een andere list. De rekening van een gewapende vrede hoeft niet geheel naar de belastingbetaler, zelfs niet in formatietijd.

(FD)