Europese bemoeizucht

Voor zaterdag moet Nederland de plannen indienen. Wat gaan we doen met de miljoenen euro’s die in Brussel klaarliggen voor onze gezondheidszorg, digitale infrastructuur en klimaatbeleid? Als we de deadline missen krijgen we dit jaar geen geld uit het nieuwe Europese herstelfonds. Dat zou natuurlijk buitengewoon slordig zijn.

Maar dat is ons demissionaire kabinet blijkbaar, want Nederland dient voor de eerste tranche geen plannen in. Den Haag vindt de regels ervan maar lastig. Het geld moet besteed worden aan echt nieuwe projecten, dus niet aan dingen die toch al op de planning stonden. En het ontvangende land moet laten zien dat het de economie tegelijkertijd echt hervormt. Brussel let daar steng op. Vervelende bemoeizucht.

Dat die eisen en bemoeizucht er juist onder Nederlandse druk kwamen, maakt de Haagse opstelling naast slordig ook lachwekkend. Vandaag willen we geen geld, morgen piepen we weer dat de EU te duur is. Nederland is dat vervelende lid van de golfclub, dat al jaren niet meer op de baan is gezien, maar tijdens de jaarvergadering wel komt zeuren dat de contributie te hoog is. Een sneue vertoning.

FD