Buy American

Fijn hoor, zo’n Amerikaanse president die het buitenland omarmt. Joe Biden zegt vriendelijke dingen over de Europese Unie, wil samen met de wereld het klimaat redden, en ziet internationale organisaties helemaal zitten. Na de barre jaren van regelrechte sabotage door Donald Trump, is dat een verademing.

Maar voordat we in Europa wegsmelten van Biden-adoratie: in de praktijk lijkt de nieuwe president verdacht veel op de oude. America First is vervangen door Buy America.

Tijdens zijn eerste speech voor het Congres wond Biden er geen doekjes om: ‘All the investments will be guided by one principle: Buy American. American tax dollars are going to be used to buy American products made in America that create American jobs. The way it should be.’

Zo hoort het te zijn, vindt de zelfverklaarde internationalist. Nu al is de Amerikaanse overheid vaak een hermetisch gesloten bolwerk voor buitenlandse bedrijven, vraag het maar aan de Nederlandse slepers en baggeraars. Onder Biden zal dat alleen maar erger worden. Hij schreeuwt er niet bij, zoals Trump. Maar ook met zachte stem is het doodgewoon protectionisme.

FD