Euro-pa

‘Europa is op leeftijd, maar niet bejaard. Er zit nog volop leven in. Voor dat leven is een machtscentrum nodig: een eigen munt.’

In het oorspronkelijke citaat haalt de auteur ook nog Max Weber aan, en gaat het zelfs nog even over prinses Europa en de god Zeus. Die franje heb ik in deze vrije vertaling weggelaten. De essentie is: als Europa invloed en macht wil behouden, is er een eigen munt nodig.

Wie beweert dat zo stellig? Het is Robert Mundell, de Canadese econoom en Nobelprijswinnaar die op Eerste Paasdag overleed. Hij was 88 jaar. Mundell wordt wel de vader van de euro genoemd, want het artikel ‘A Plan for a European Currency’ waar het citaat uit komt, verscheen al in 1969.

Toen waren de Europese munten nog aan de dollar gekoppeld, en had Europa de monetaire soevereiniteit aan de VS overgedragen. Een eigen munt zou Europa weer onafhankelijk maken.

De euro als bron van soevereiniteit en onafhankelijkheid, het is niet zoals critici er nu naar kijken. Maar in de kern staat het pleidooi van Mundell nog altijd als een huis, want ook nu zouden we zonder eigen munt aan de leiband van de dollar lopen.

FD