Erger dan Lehman?

Containerschip Cassiopeia voer op 27 september de Chinese haven Xiamen uit. Bestemming: Long Beach, Los Angeles. Lading: zo’n 5000 containers vol Chinese spulletjes. Een standaard reis voor het 360 meter lange schip. Maar sinds aankomst op 13 oktober ligt het schip voor anker wachtend op een losplaats, zo is te zien op de app van MarineTraffic. Net als die tientallen andere schepen buitengaats voor Long Beach.

De containerkranen van die haven staan grotendeels stil, want op de kade kan er geen container meer bij. Deze volle containers kunnen niet worden opgehaald, omdat de vrachtwagens hun lege containers nergens kwijt kunnen, want… de kades zijn vol. Het logistieke systeem van de VS heeft zichzelf muurvast gezet.

Dat doen wij beter. Voor Rotterdam liggen maar enkele containerschepen. Maar het Amerikaanse vervoersinfarct kan ook ons raken. Misschien zou Cassiopeia’s volgende lading wel sinterklaascadeaus voor Nederland zijn. ‘Dit wordt erger dan Lehman Brothers’, voorspelt de ceo van Flexport, een grote expediteur. Ik ga die app de komende tijd maar extra goed in de gaten houden.

FD