Olies verkopen

Doen we de energietransitie met Shell, of zonder? Dat is de vraag voor elke belegger met een geweten. Je kunt proberen de Brits-Nederlandse olietanker van koers te laten veranderen door tijdens aandeelhoudersvergaderingen te stemmen voor de duurzame agendapunten van Mark van Baal van actiegroep Follow This. Maar je kunt ook gewoon juist al je ‘olies’ verkopen en dan met schone handen roepen: ‘Kijk, in mijn portefeuille zit geen Shell, ik investeer alleen in schone bedrijven!’

Het is een keuze tussen duwen of trekken: ga je duwen tegen klimaatonvriendelijke bedrijven, of juist trekken aan de schone ondernemingen? Maken we de oude economie schoon, of bouwen we een hele nieuwe?

Na jaren van investeren in vies, kiest ABP opeens voor de tweede optie. Dat valt natuurlijk te prijzen, want we willen allemaal een stabiel klimaat. Maar ik heb toch twijfels bij de bekering van de pensioengigant. Als ze het klimaat belangrijk genoeg vinden om al hun olies te verkopen, hadden ze de afgelopen jaren dan niet één keer kunnen duwen? Waarom was het juist het ABP dat steeds tégen de voorstellen van Van Baal stemde?

FD