Déjà vu

We hebben al zo veel gedaan, zeggen de boeren. De ammoniakuitstoot is veel lager dan een kwart eeuw geleden. Dat klopt: het mestbeleid van eerdere kabinetten heeft effect gehad. Niet voldoende effect, maar wel effect. Maar wat men er niet bij vertelt, is dat die maatregelen vroeger ook steeds konden rekenen op protest. Blader maar eens in kranten uit die tijd.

In 1988, bijvoorbeeld, demonstreren jonge Brabantse boeren met tractoren en mesttanks tegen nieuwe mestregels. Vier jaar later staan ze met honderden, weer met trekkers en giertanks, bij de rechtbank in Assen waar boeren worden berecht wegens het illegaal uitrijden van mest.

In 1993 volgt een grote mestmanifestatie van Actiegroep Beter Mestbeleid. En de groep wil met trekkers over de A50 rijden. Een jonge boer rijdt daarbij in op de politie en wordt opgepakt. Drie jaar later worden tijdens de spits overal in het land snelwegen geblokkeerd met tractoren, als protest tegen het mestbeleid.

Dit zijn maar enkele voorbeelden. Het mestbeleid kwam er niet dankzij, maar ondanks de agrarische sector. Protest, woede en wegblokkades hoorden er telkens bij.

FD