Maandflatie (2)

“Inflatieverwachtingen mogen niet verankerd raken”. Het is de standaardbezwering van de centrale bank. De Fed waarschuwde er deze week weer voor en DNB maakt zich ook zorgen. Als mensen denken dat de hoge inflatie een blijvertje is, zullen ze hun looneisen en prijzen preventief verhogen, waardoor de verwachtingen vanzelf uitkomen.

Daarom weer de hoogste tijd voor een update over de inflatie op maandbasis. Deze ‘maandflatie’ introduceerde ik eerder op deze plaats, en meet de verandering van het prijspeil gedurende de laatste maand in plaats van het laatste jaar. Daar komt ‘ie:

In de maand juni ging het prijspeil in Nederland niet omhoog. Zo gek als in mei werd het niet vorige maand: toen daalde de prijsindex met 0,6%. In juni was er sprake van precies 0% maandflatie. Sinds de extreem hoge maandflatie in maart (3,6%), is het met de prijsstijgingen bijzonder rustig geweest.

Nee, dat betekent niet iedereen z’n rekeningen weer kan betalen, want de prijsschok van maart betalen we nog steeds. Maar er is geen sprake is van elke maand weer verder stijgende prijzen. Pas uw verwachtingen daarop aan.

FD