Cadeautjes

Stond er opeens €190 extra op mijn bankrekening. Afzender: het energiebedrijf. Of beter: de Rijksoverheid, want die financiert dit vroege sinterklaascadeau en gaat dat voor de kerst nog een keer doen. Gratis geld voor iedereen om de dure wintermaanden door te komen.

Ons eigen geld, natuurlijk. En dat van onze kinderen. Want die twee keer €190 moet worden opgebracht door huidige en vooral door toekomstige belastingbetalers. We geven onszelf een cadeautje om te vieren dat we dertig jaar na het eerste klimaatverdrag nog steeds niet af zijn van onze kostbare gasverslaving.

Oostenrijkse burgers krijgen ook geld: €500 per volwassene. Maar bij hen is dat juist een beloning voor hun poging om af te kicken van fossiel. Oostenrijk heeft dit jaar een CO₂-heffing ingevoerd van €30 per ton (oplopend naar €55) en geeft de opbrengst daarvan jaarlijks terug aan de bevolking. Een echt cadeau voor wie duurzaam leeft, betaald door vervuilende medeburgers. Een prikkel om te verduurzamen.

Voor Oostenrijkse kinderen ligt er: €250 klaar. Leuk presentje. Maar hun echte cadeau: een land dat CO₂ een serieuze prijs durft te geven.

FD