Mensenrechten

Ik ben ervoor, u bent ervoor. Iedereen is voor mensenrechten. Dus goed dat instituten als de Hoge Raad en het College voor de Rechten van de Mens deze fundamentele rechten bewaken.

Maar gaan zij soms niet een beetje te ver in hun ijver? Zien zij het verschil tussen ‘een beetje oneerlijk’ en ‘schending mensenrechten’ nog wel? Onlangs oordeelde het College voor de Rechten van de Mens dat een werknemer die vrijwillig kiest om op maandagen niet te werken, moet worden gecompenseerd voor de ‘gemiste’ vrije tweede paasdag en tweede pinksterdag. Want: mensenrechten! Eerder vond dit college het idee van een voltijdsbonus ook al in strijd met de universele rechten.

De Hoge Raad vond dat onze vermogensrendementsheffing de mensenrechten schendt. Want miljonairs die hun geld op een spaarrekening zetten, werden belast alsof ze belegden. Ongetwijfeld voelt dat voor deze rijkaards niet helemaal eerlijk. Maar een schending van de mensenrechten? Ik zie het niet.

Gezegend is het land waar de mensenrechtenschendingen zo pietluttig zijn. Maar ik had me ook kunnen voorstellen dat de rechters deze zaken lachend opzij hadden geschoven.

FD