Windrichting

We gaan weer kerncentrales bouwen. Twee stuks, bij Borssele op Zuid-Beveland, volgens berichten van RTL Nieuws. Hier geen analyse van de kosten en baten van nieuwe kerncentrales. Maar wel een opmerking over de locatie. Zetten we ze echt in het zuidwestelijke puntje van Nederland?

Een moderne kerncentrale is niet per se onveiliger dan veel andere vormen van energieopwekking, maar als het mis gaat kun je beter niet aan de benedenwindse kant wonen.

Volgens cijfers van Weerplaza waait de wind in Nederland meer dan een kwart van de tijd uit het zuidwesten. Gedurende 54% van de tijd zit de wind ergens tussen west en zuid. Die blaast het radioactieve jodium en cesium dan recht over de Randstad en Brabant. Als je er rationeel naar kijkt zouden we de kerncentrales in het noordoosten moeten bouwen, want daar waait de wind slechts 10% van de tijd vandaan.

Nee, niet in het Groninger aardbevingsgebied. Maar wel in de buurt. Bij Holwerd, bijvoorbeeld. Of bij Zoutkamp. Gewoon, vanwege de veiligheid van onze burgers. Als we dat niet eens willen overwegen, zijn we misschien toch nog niet toe aan nieuwe kerncentrales.

FD