Brood en groente

Toevallig stond de bakker zelf even achter de toonbank toen ik mijn heel volkoren kwam kopen. ‘Hoe duur?’, antwoordde hij. ‘Dat hebben we laatst uitgerekend: een brood zou nu minstens zes euro moeten zijn. En dan maken we geen cent winst.’

Zijn gasrekening was al minstens vervijfvoudigd. En nee, antwoordde hij op mijn volgende vraag, overstappen op elektrische ovens was geen optie. Er was geen ruimte op het net, was hem eerder al verteld. Ook de daarvoor benodigde dikkere kabels lieten nog zeker jaren op zich wachten.

Zo’n ondernemer kan geen kant op. Hetzelfde geldt voor veel glastuinbouwers. Natuurlijk, ze moeten allemaal verduurzamen en van het gas af, maar dat lukt echt niet in enkele maanden. Voor een flink deel van ons brood en onze groenten zijn we deze winter wel van hen afhankelijk.

Voor alle duidelijkheid: ik denk niet dat er nu een groot steunpakket voor alle Nederlandse bedrijven moet komen. Maar heel selectief een paar sectoren helpen die voor de basisboodschappen zorgen, voorkomt dat er straks nog meer koopkrachtsteun voor de burger nodig is.

FD