Hongaarse toestanden

Mevrouw N.K.M. – we kennen alleen haar initialen – werkte dertig jaar als ambtenaar voor de Hongaarse overheid. In 2011 verloor ze tijdens een ontslagronde haar baan en kreeg twee maanden salaris mee.

Maar de Hongaarse overheid eiste dat direct weer terug, want over bijna de helft van de ontslagvergoeding werd 98% belasting geheven! Dat absurde percentage was kort voor de ontslaggolf in een nieuwe wet gezet. Super oneerlijk, natuurlijk. Logisch dat mevrouw M. naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stapte en daar haar gelijk kreeg.

Waarom dit verhaal? Omdat deze uitspraak – geloof het of niet – een van de gronden was waarop onze Hoge Raad in 2016 de vermogensrendementsheffing tot een inbreuk op de mensenrechten verklaarde. Rijke Nederlanders moeten soms meer betalen dan ze aan rente ontvangen en zijn daarom blijkbaar net zo zielig als die arme ambtenaar. Na die uitspraak werd de belasting aangepast, maar kan nog steeds niet door de beugel, stelde de Hoge Raad onlangs.

Ik snapte niet waarom rijkdom belasten in strijd is met de mensenrechten. Daarom las ik de uitspraken. Nu snap ik er nog veel minder van.

FD