Wisselende signalen

Meer mensen werken. En meer mensen werken minder. Meer mensen willen meer werken. En meer mensen juist minder.

Bent u daar nog? Ja, dit is allemaal waar. Tegelijk. Het aantal mensen met werk stijgt al drie maanden op rij en lag in mei boven het niveau van een jaar geleden en ook boven dat van mei 2019. Die mensen werken wel vaker in deeltijd. Het aantal deeltijders lag in het eerste kwartaal hoger dan in 2020, het aantal voltijders juist lager.

Lang niet alle deeltijders zijn tevreden met die situatie: een groeiend aantal deeltijders wil graag meer uren werken. Dat zijn er nu al een kleine half miljoen. Tegelijk zijn er 315.000 voltijders die juist minder willen werken en ook dat aantal groeit.

Meer meer en meer minder. Nu we economisch de coronacrisis uitsprinten geeft de arbeidsmarkt nogal wisselende signalen. Wat moet je daar mee, als ondernemer op zoek naar personeel? Misschien niet te veel verwachten van vacatures, want de werklozen zijn alweer bijna op. Kijk zeker ook of het huidige personeel misschien wat meer wil werken. En vooral: wat je als werkgever allemaal kunt doen om hen dat mogelijk te maken.

FD