Russisch bloedgeld

Er ligt zo’n €300 mrd klaar voor Oekraïne. Voor herstel van door de Russen kapot gebombardeerde gebouwen en infrastructuur en herstelbetalingen aan burgers. Het geld ligt klaar, maar Kiev kan er niet aankomen, want het is officieel nog van Rusland.

Niemand twijfelt erover dat de uiteindelijke genoegdoening die de Russen moeten betalen voor hun illegale oorlog dat bedrag ver zal overtreffen. Maar toch komt het maar niet los. Zelfs de rente erover stroomt niet naar Oekraïne. Het geld bestaat grotendeels uit euro- en dollartegoeden van de Russische centrale bank. Het meeste staat bij het Belgische Euroclear en dat verzint, samen met de ECB en het IMF, telkens nieuwe juridische redenen waarom het toch vooral heel goed op het Russische geld moet passen. Ook veel gehoord: als we het bloedgeld onteigenen, schrikt dat andere regimes af om in euro’s te beleggen. Alsof dat in deze tijd onze grootste zorg zou moeten zijn.

Over Oekraïense toegang tot de Russische miljarden wordt nu al twee jaar gedelibereerd. Vorige week nam het Europese Parlement er weer een motie over aan. Maar er gebeurt niets. Om je rot te schamen.

FD