Proefproces

Welke tennisleraar, fagottist of chef-kok doet het: een proefproces aanspannen tegen de Staat, vanwege werkverbod zonder compensatie? Nee, ik probeer niemand op te hitsten tegen de overheid, dat kunnen anderen veel beter. Maar ik ben wel oprecht benieuwd naar de kansen van zo’n zaak.

Zeker nu het kabinet de coronasteun voor andere Nederlanders juist uitbreidt. De maximale NOW gaat omhoog en de drempel voor TVL omlaag. Er wordt bijna €600 mln extra uitgetrokken om ‘werkenden en ondernemers extra ondersteuning en zekerheid te bieden’.

Behalve dan de zzp’ers die vanwege het algemeen belang hun klanten niet mogen bedienen. Ja, noodleningen uit de vorige lockdown mogen ze wat later terugbetalen, maar dat helpt natuurlijk niet bij het acute omzetverlies in de lockdown-sectoren. Coronamaatregelen zijn geen ondernemersrisico, bezwoer het kabinet keer op keer, maar zzp’ers die hun zaak moeten sluiten, worden hardvochtig naar het bijstandsloket verwezen.

Is dit een redelijke afweging van belangen? Kan de overheid mensen verbieden om inkomen te verwerven, zonder compensatie? Welke rechter doet uitspraak?

FD