Mazzel en toeval

Waarom zitten we in Nederland nog steeds met een belastingsysteem dat zo ingewikkeld is dat de computers van de Belastingdienst het niet aankunnen? Waarom hebben we een rondpompmachine met toeslagen voor alles en iedereen, dat burgers tot criminelen maakt en werken ontmoedigt?

Het antwoord op deze vragen: het lukt de politiek niet om te hervormen, omdat er dan altijd wel iemand ‘op achteruitgaat’. Dat is iets wat we in egalitair Nederland niet aankunnen, dus zitten we vast in de oude systemen.

De remedie? Lees Fluke, het fascinerende nieuwe boek van de Amerikaanse politicoloog Brian Klaas. Dat gaat over de grote rol van toeval in ons leven. Van het ontstaan van de mens tot doorslaggevende momenten in ons leven, het is vaak allemaal een kwestie van mazzel en toevalligheden. Veel meer dan we denken, in elk geval.

Dat geldt ook voor onze carrière en inkomen. Willekeur speelt een grote rol. Het toeval van er een keer ‘op achteruitgaan’ als de belastingen en toeslagen veranderen, hoort dus ook gewoon bij het leven en valt weg tegen de ruis van de normale gebeurtenissen. Laat de hervormingen beginnen!

FD