FD column 1e week: Investeren, lockdown en Zuckerberg

Ondernemers: investeer!

Goede voornemens voor 2021? Zodra het kan, vaccineren. En daarna? Zodra het kan, investeren. En dan niet alleen in een paar extra printers, bestelwagentjes of een groter magazijn, maar echte diepte-investeringen in nieuwe technologie, processen en kennis.

Want na de coronacrisis dreigt in Nederland een investeringscrisis. Volgens de laatste raming van het Centraal Planbureau krabbelen de investeringen buitengewoon traag op. Na een val van 7,7% in 2020 komt er dit jaar slechts 2% bij. En ook in de volgende jaren schiet het niet erg op.

Zo verliezen we de technologieslag met andere landen. Zonder investeringen geen hogere productiviteit, dus loopt het herstel al snel weer vast in personeelstekort. En zonder investeringen geen vergroening; de klimaatdoelen worden niet gehaald.

Lang niet elk bedrijf heeft straks genoeg vet op de botten om flink te kunnen vernieuwen. Maar de rente is laag, de overheid is gul met subsidies, dus begin in elk geval met plannen maken.

FD

Zwaardere lockdown

De victorie begint in Veghel. Het heeft even geduurd, maar het vaccineren gaat vandaag beginnen.

Ook in Nederland gaat aan het eind van de tunnel dus het licht aan. Maar de tunnel zelf wordt juist beklemmender. Tenminste, zo voel ik dat. Want met een prik in de nabije toekomst (ik mag volgens de ‘roadmap’ vanaf april gaan hopen dat ik aan de beurt ben), ga ik me nu nog meer coronaproof gedragen. Want het voelt wel heel onnodig en dom om het virus de komende maanden nog op te lopen. De drenkeling die eindelijk land in zicht heeft, blijft dapper zwemmen, hoe moe hij ook is. Het zou zonde zijn om dan nog te verdrinken.

Is dat rationeel? Ja, eigenlijk wel. In mijn persoonlijke kosten-batenafweging heeft het vaccin de parameters verschoven. Dat geldt ook voor de maatschappij als geheel. Met een vaccin is de tactiek van ‘het virus laten rondgaan onder de gezonde inwoners’ definitief failliet. Het idee van autonoom toenemende groepsimmuniteit, het enige voordeel dat de hoge besmettingsgraad had, kunnen we afwaarderen naar vrijwel nul.

Daarmee komt de maatschappelijke afruil anders te liggen. Het klinkt paradoxaal, maar nu het prikken is begonnen, moeten de coronamaatregelen juist strenger.

FD

Geld en politiek

‘MURDER THE MEDIA’. Het stond in kapitalen op de deur van het Capitool. Geschreven door een van de militante Trump-aanhangers die woensdag het Amerikaanse congres bestormden. Er was deze week veel waar mijn mond van openviel, maar deze nonchalante mededeling deed me het meest.

Vermoord de media! Aan de leus gaat een jarenlange campagne van misinformatie en ophitsing vooraf. Natuurlijk, de meute was een paar uur eerder opgejut door Donald Trump (‘You will never take back our country with weakness’) en zijn advocaat (‘Let’s have a trial by combat!’). Maar de indoctrinatie was al jaren aan de gang.

Wat zit erachter? Geld natuurlijk. Het waren miljonairs als Steve Bannon en miljardairs als Rupert Murdoch en de gebroeders Koch, die met hun geld politieke invloed kochten en de haat tegen de vrije pers verspreidden. Miljardair Mark Zuckerberg werkte er graag aan mee. Het gevolg zagen we woensdag.

Dat zal in Nederland niet gebeuren. Of wel? De financiële bronnen van partijen zijn hier ook onduidelijk. Zijn macht en invloed hier ook te koop? Een miljonair zei deze week in de Volkskrant dat je voor €2,5 mln pakweg twintig zetels kunt kopen. Misschien was het stoere praat. Maar ik schrik ervan.

FD