Gevaarlijke mutaties

Ook na massale vaccinatie blijft het virus rondgaan, vrezen de experts. Nieuwe varianten zullen telkens weer voor uitbraken zorgen.

De economische corona-maatregelen blijken minstens zo hardnekkig. NOW dreigt te muteren in een permanente deeltijd-WW, op kosten van de overheid. Alsof we met bijstand, WW en de private aanvulling op de WW (ja, die bestaat) nog niet genoeg regelingen hebben. Tozo transformeert met wat pech in een verplichte inkomensverzekering voor zelfstandigen, want die kunnen hun zaakjes na de lockdown blijkbaar niet zelf regelen.

Het idee van de overheid als redder met oneindig diepe zakken gaat corona overleven. De verkiezingsprogramma’s stonden al vol met nieuwe uitgaven en wat er uit de formatie en de lobbygroepen naar buiten komt, duidt niet bepaald op hervonden zuinigheid.

Volgens de laatste prognose van het CPB geeft de overheid eind 2022 nog steeds 7,5% meer uit dan voor corona. De noodhulp is dan blijkbaar ongemerkt overgegaan in structurele uitgaven. Consumptie en investeringen groeien nauwelijks ten opzichte van 2019. Ik vrees dat ‘long-noodhulp’ de nieuwe Hollandse ziekte wordt.

FD