FD columns 2e week: nexit, brexit en pensioen

Nexit? Details graag!

De grootste oppositiepartij wil het nog steeds: ‘Van de politiek corrupte EU wordt afscheid genomen’, staat in het PVV-programma. Voor de slechte verstaander voegt men eraan toe: ‘Nexit, dus.’

Duidelijk. Helaas missen de details in deze dikkere versie van het A4’tje uit 2016. Wordt het een harde of een zachte nexit? Blijven we onderdeel van de interne markt en gaan we bij voorbaat akkoord met alle regels en afdrachten, zonder enige invloed? Of stappen we eruit en komen er grenscontroles op de 364 grensovergangen met België en Duitsland? Waar komen de mega-parkeerplaatsen voor wachtende vrachtwagens? Hoe regelen we de koude sanering van de Rotterdamse haven? Wat doen we met de lege hoofdkantoren van de multinationals?

We gaan ook uit de euro. Wordt de ‘nieuwe gulden’ gekoppeld aan de euro, zoals vroeger met de Dmark? Dan blijven we een slaaf van Europa. Laten we de wisselkoers los? Spannend, want dat durfden we nog nooit. Hoe wordt het te verwachten welvaartsverlies van €65 mrd opgevangen? Van het brexitreferendum leerden wij: zonder antwoord op dit soort vragen kan de kiezer niet oordelen.

‘Wat de Britten kunnen, kunnen wij ook’, schrijft de PVV. Ja, daar ben ik ook bang voor.

FD  

Welcome to the brexit

Gebruik de deelknoppen op FD.nl om dit artikel te delen via Whatsapp, Twitter, Facebook, LinkedIn of e-mail. Het kopiëren van artikelen om met anderen te delen of te gebruiken voor geautomatiseerde verwerking is een inbreuk op onze Algemene Voorwaarden en ons auteursrecht. Wilt u artikelen kunnen kopiëren om met anderen te delen en/of te gebruiken voor geautomatiseerde verwerking , dan dient u een (additionele) licentie als Channel Partner bij ons af te sluiten. Neem daartoe contact op met klanten@fdmediagroep.nl. U kunt de link naar dit artikel wél delen met anderen. Gebruik daarvoor: https://fd.nl/opinie/1370170/welcome-to-the-brexit

De Nederlandse douanier is onverbiddelijk: het broodje ham mag er niet door. Ook niet als de Britse reiziger het beleg er af haalt. ‘Confiscated’, zegt de grenswacht in een filmpje van EenVandaag. ‘Welcome to the brexit, sir.’ Ja, ook dat is brexit. Je mag niet zomaar vers voedsel de interne markt inbrengen.

Al jaren zendt Veronica de reality soap ‘Border Security: Australia’s Front Line’ uit. We zien bedremmelde Aziaten staan bij geopende koffers, vol gedroogde kruiden en in plastic verpakte kippenboutjes. Misschien een leuk format voor John de Mol: ‘Grensbewakers: Europa’s frontlinie tegen Brits eten’. Engelse toeristen met tassen vol illegale black pudding. Huilende Schotten die hun haggis moeten inleveren.

Lachen. Maar ook heel treurig. Na twee weken brexit laten de gevolgen zich steeds meer voelen. Schotse langoustines bereiken Frankrijk niet meer, Nederlandse potplanten komen nooit in Engelse huizen terecht. In Noord-Ierse supermarkten zijn de schappen leeg.

Er is vooral veel Britse woede en ongeloof over alle nieuwe regels. ‘Het is zo ingewikkeld’, klaagt een ondernemer op tv. ‘Het lijkt wel een ui: hoe meer je afpelt, hoe meer je moet huilen.’

Huilen of lachen? Allebei, denk ik.

FD 

Niet uw pensioen

‘Pensioen is uitgesteld loon.’ Zo zeggen vakbonden en pensioenfondsen het graag. Werknemers hebben er via de werkgever zelf voor gespaard en dus mogen ze het zelf opmaken tijdens de oude dag. Het geld in de pensioenpotten is van de deelnemers.

In theorie. Want waag het als deelnemer niet om ook maar iets uit die zogenaamde eigen pot te halen, op een ander moment dan het pensioenfonds dat wil. Dan blijkt het opeens helemaal niet van de deelnemer, maar van de fondsbestuurders en polderbaronnen.

Lijkt het u bijvoorbeeld een fijn idee om op het moment van pensionering alvast een bedrag ineens op te nemen? Bijvoorbeeld 10% van uw pensioenvermogen, zodat u schuldeloos en met een vliegende start aan het bestaan als pensionado kun beginnen? Minister Koolmees wilde het mogelijk maken.

Maar hij had buiten de polder gerekend. Moeilijk, kunnen mensen niet aan, moeten we niet aan beginnen, onuitvoerbaar, oneerlijk, te duur. De Eerste Kamer werd belobbyd en het wetsvoorstel werd deze week doorgeschoven naar 2023. Of tot sint-juttemis. Of als de kalveren op het ijs dansen. Of als het pensioen echt van de deelnemer is.

FD