Nederland AAA

Nee, de kurk mag nog even op de champagnefles blijven. Maar stiekem even de duim opsteken kan al wel, want dit jaar komt het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp) weer terug op het niveau van voor de crisis.

Vanochtend maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de eerste meting van de economische groei in het eerste kwartaal bekend. De uitzonderlijke groei van het laatste kwartaal van 2014 zullen we waarschijnlijk niet halen — toen steeg het bbp in drie maanden tijd met bijna een vol procent — maar een half procent groei moet er minstens in zitten. De Nederlandse economie ligt dan prima op koers om de door het Centraal Planbureau (CPB) voorspelde jaargroei van 1,7% te halen. Economen van ING en ABN Amro denken dat de groei dit jaar zelfs op 2% uitkomt.

Op zich is die groei nog niet genoeg om het bbp terug op het niveau van 2008 te brengen. De recessie heeft er zo hard ingehakt dat de economie volgens de officiële cijfers pas volgend jaar terug is op het niveau van voor de crisis. Maar het CBS is bezig om de geschiedenis te herschrijven. In de groeicijfers op de website is het nog niet verwerkt, maar de recessie van 2012 was minder diep dan gedacht, zo meldde men onlangs. De Nederlandse economie kromp niet met 1,6% maar met 1,1%. Achterop een bierviltje is uit te rekenen dat door deze bijstelling, en de hoge groei van de laatste kwartalen, het bbp al dit jaar terug is op het niveau van 2008.

Wat kan het schelen, vraagt u misschien. Het waren nog altijd zeven zeer magere jaren. En daar heeft u natuurlijk gelijk in. Maar voor de Nederlandse kredietwaardigheid kan het wel van belang zijn.

In november 2013 pakte kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) Nederland de triple-A-status af. We hoorden niet langer bij het selecte groepje van kredietwaardigste landen. Een van de verklaringen die S&P gaf, luidde: ‘We verwachten dat de economische productie niet vóór 2017 weer boven het niveau van 2008 uitkomt.’

Daar zat de kredietbeoordelaar er dus twee volle jaren naast. Ook de andere sombere voorspellingen uit 2013 doen gedateerd aan. Het begrotingstekort zou in 2015 3% van het bbp bedragen. Het CPB verwacht nu slechts 1,8%, het IMF zelfs maar 1,4%. De staatsschuld zou volgens S&P stijgen naar 77% van het bbp, maar blijft in werkelijkheid een stuk onder de 70%. Binnenlandse bestedingen zouden verder stagneren, dacht S&P in 2013, maar juist consumptie en investeringen trekken verrassend snel aan.

S&P scheef in 2013 ook: ‘Als de groei flink hoger uitpakt dan we nu verwachten en de overheidsfinanciën tegelijkertijd verbeteren, kunnen we de creditrating weer verhogen.’

Er lijkt me maar één conclusie mogelijk: Nederland gaat binnenkort de triple-A terugkrijgen. Ik zet de champagne vast koud.

(verscheen 12 mei op fd.nl)

Update 22-5: Bijna raak, maar net mis. S&P zet Nederlandse outlook op ‘positief’. Dus verhoging naar AAA komende 24 maanden mogelijk. Lafjes…

Update 20-11: Ja hoor, we hebben de AAA terug. Het werd tijd ook.