Duurzaam ABP

Hij ligt voorop in de race, en niet een beetje ook. De ‘Shell Solar Speeder’ is dit jaar verreweg de snelste wagen in de ‘World Solar Challenge’, de wedstrijd voor zonnewagens tussen Darwin in het noorden van Australië en Adelaide in het zuiden. Op het dak van de aerodynamische raceauto liggen revolutionaire zonnecellen afkomstig uit het wereldvermaarde Laboratorium voor Nieuwe Energie van Shell in de Groningse Energy Valley. Ze zijn efficiënter, dunner en ook nog eens goedkoper te produceren dan de cellen van de concurrentie.

Een uniek internationaal team van studenten en onderzoekers van de Shell Solar Academy in Den Haag — het nieuwe paradepaardje van het bedrijf — heeft de nieuwe zonnecellen gebruikt voor het bouwen van de Speeder. Het ding racet door het Australische continent en laat de wagen van het Nederlandse Nuon Solar Team (van de TU Delft) en die van Solar Team Twente (TU Twente) ver achter zich. Ook concurrenten uit Japan en de Verenigde Staten zijn geen partij.

Onzin natuurlijk. Er rijdt geen Shell Solar Speeder richting Adelaide. Er staat geen Solar Academy in Den Haag. En van de Energy Valley (een stichting die bedrijvigheid in schone energie in Noord-Nederland promoot) maakt Shell geen onderdeel uit.

Want voor Shell moet energie door een pijpleiding kunnen, anders is het bedrijf niet geïnteresseerd. Olie en gas, daar doet Shell in. Zonne-energie, dat mogen andere bedrijven doen. Toch vindt Shell zelf dat het wel degelijk een bijdrage levert aan het bestrijden van CO2-uitstoot en het tegengaan van klimaatverandering. Om van kolen en olie af te komen, moet de wereld eerst over op aardgas. Dat levert een geweldige CO2-reductie op. Shell investeert in gas, dus Shell is duurzaam bezig.

De grootste belegger van Nederland kan zich helemaal vinden in die redenering. Pensioenfonds ABP gaat samen met belegger APG voortaan duurzaam beleggen. De portefeuille moet vergroenen, maakte het ABP vorig week bekend. Op zich een prima idee. Maar toen ik ABP-directeur Corien Wortmann vroeg of dat betekende dat Royal Dutch Shell voortaan taboe zou zijn, antwoordde ze dat Shell in gas investeert dus onderdeel is van de energietransitie. Daar kan ABP in blijven investeren.

Zelfs als het klopt dat de weg naar CO2-neutrale energie via aardgas loopt, dan nog kan Shell alleen maar onderdeel van de transitie zijn als het ook grootschalig investeert in kennis en ontwikkeling van duurzame alternatieven. Niet om binnen een paar jaar alle olie- en gaskranen dicht te kunnen draaien; dat is onrealistisch. Maar wel om dat zo snel mogelijk te kunnen doen. Zonder die visie is Shells gasverhaal niet meer dan een smoesje, en past het bedrijf niet in ABP’s duurzame portefeuille.

(FD)