Lage btw omhoog

Hoe weet je dat de oppositie het moeilijk heeft? Als volksvertegenwoordigers een handtekeningenactie organiseren onder de bevolking. Dat is toch een beetje alsof soldaten aan de burgers verzoeken om de geweren te laden. Of de brandweer die aan alle jongetjes vraagt om het vuur uit te plassen. Want hadden we niet net verkiezingen gehouden, waarbij we 150 vertegenwoordigers van het volk uitkozen? Zij moeten de komende vier jaar de strijd aangaan in de Tweede Kamer, op basis van hun eigen argumenten. Direct weer de deuren langsgaan met een handtekeningenlijst, is een tikkeltje armoedig.

Toch is dat precies wat de linkse oppositie doet. Of we allemaal even naar www.geenbtwverhoging.nl willen gaan om onze naam en e-mailadres in te typen en zo te protesteren tegen de verhoging van het lage btw-tarief van 6% naar 9%. Dan kunnen GroenLinks, SP en PvdA daar straks de nieuwe minister van Financiën mee om de oren slaan, met het verzoek aan de minister om het bescheiden aantal Kamerzetels van links te negeren, maar vooral op de enorme doos met handtekeningen te letten.

‘Je kunt helemaal niet zeggen dat de btw-verhoging wordt gebruikt voor verlaging van de winstbelasting’

O ja, en luister ook vooral niet naar de inhoudelijke argumenten tegen de verhoging van het lage btw-tarief. Dat is namelijk nogal armoedig. Het nieuwe kabinet wil de btw verhogen op dagelijkse boodschappen, maar tegelijkertijd verlaagt ze de winstbelasting voor grote bedrijven. Dat is natuurlijk een schande, vinden de handtekeningenjagers. Ik zag op internet een komisch filmpje waarin een in keurig pak geklede acteur — type zakenman — winkels ingaat om ‘gewone mensen’ te bedanken voor het fiscale douceurtje.

Het is een bedroevend zwakke redenering. Je kunt tegen btw-verhoging zijn. Je kunt ook tegen lagere winstbelasting zijn. Maar doen alsof deze twee zaken onverbiddelijk met elkaar verbonden zijn, is onzin. Zo werkt de Rijksbegroting niet. Je kunt helemaal niet zeggen dat de btw-verhoging wordt gebruikt voor verlaging van de winstbelasting.

Op die manier geredeneerd: misschien wordt de opbrengst van het 9%-tarief wel gebruikt voor het stabiel houden van het eigen risico in de zorg. Of voor de salarisverhoging van leraren in het basisonderwijs. Misschien gaat het wel naar de politie, want die krijgen er ook honderden miljoenen bij. ‘Lagere btw, want we hebben nu te veel blauw op straat’, met die slogan krijg je niet veel handtekeningen binnen.

Als de btw-verhoging al aan een specifiek doel valt te verbinden, dan is dat aan verlaging van de loon- en inkomstenbelasting. Voor zo’n verschuiving van lasten pleiten economen al jaren, omdat daardoor de werking van de arbeidsmarkt wordt bevorderd. Het is ook precies het argument dat in het regeerakkoord te lezen valt.

Wie z’n handtekening zet tegen hogere btw, tekent dus niet voor hogere belasting voor bedrijven, maar voor hogere belasting voor werknemers.

(FD)