Vaccinatievangen

Het is vaccinatiedrang. Of misschien zelfs vaccinatiedwang. Ik snap het verschil niet zo goed, maar betalen voor een coronatoegangstest, omdat je nog steeds je gratis vaccins niet hebt gehaald, is blijkbaar schandalig.

Mij lijkt het juist een prima idee. Malle denkbeelden hebben mag in dit land, maar als je vanwege een of andere persoonlijke hersenkronkel geen vaccin wil, dan ‘nudgen’ we je toch graag de goede kant op. Jezelf en anderen in gevaar brengen (de R loopt weer op deze week) krijgt dan een echte prijs.

Schenden we daarmee grondrechten? Welnee, de overheid geeft ook geen brommerhelmen cadeau. En verplichte veiligheidsgordels worden door de autokoper gewoon zelf betaald.

Maar mensen de goede kant op nudgen kan ook op een positieve manier. Naast drang en dwang krijgen we dan ‘vaccinatievang’. Wie zich laat prikken mag vangen. Laten we zeggen: €100 per prik, uitbetaald na volledige vaccinatie. Stuur prikbussen naar Urk, de Bijlmer en Delfshaven en geef ze behalve vaccins ook een stapel bankbiljetten mee. Op kosten van de belastingbetaler, die veel liever betaalt voor vaccinaties dan voor laffe toegangstesten.

FD