Permanent tijdelijk

De inflatie zou tijdelijk zijn. De wereldeconomie was na corona te snel uit de startblokken gekomen en dat zorgde voor tijdelijke schaarste en prijsdruk. Daarna was de inflatie tijdelijk omdat het effect van de hoge olie- en gasprijs er uiteindelijk weer uit zo lopen. En nu is de inflatie tijdelijk hoger door de oorlog en de sancties.

Ondertussen waren er tijdelijke chipstekorten, stegen de containerprijzen tijdelijk tot grote hoogte en waren hout en andere grondstoffen tijdelijk erg duur. De euro was dan weer juist goedkoop, maar dat maakte onze import duur. Tijdelijk natuurlijk.

Al met al begint die tijdelijke inflatie er griezelig permanent uit te zien. En als de corona-epidemie in China doorzet kunnen we straks ongetwijfeld weer nieuwe tijdelijke leveringsproblemen verwachten, wat vast weer zorgt voor een tijdelijke inflatiepiek.

En toch is het gewoon nog steeds zo: de inflatie ging telkens omhoog door tijdelijke, toevallige omstandigheden en is nog niet overgegaan in een permanente stijging van het algemeen prijspeil. Heel vaak voelt tijdelijk als permanent, maar is dat niet. Nog niet in elk geval.

FD