Gevaarlijk geld

Voor een filmpje moest ik €50 pinnen en dan weet je wel hoe het gaat. Het moest over. Toen nog een keer. Een keer van dichtbij. Een keer ver af. Nog een paar keer voor de zekerheid. Zo had ik uiteindelijk acht briefjes van vijftig. Contant, chartaal, cash geld. Ik deed het al een jaar of drie zonder cash, maar opeens had ik veel doekoe.

Wat er toen gebeurde zal u verbazen, want het was in strijd met alle empirische en theoretische kennis die we hebben over het gebruik van contant geld: ik gaf de biljetten razendsnel uit. In de boekwinkel kocht ik boeken, tijdschriften en een leesbril die ik niet nodig had. Zo ging het ook in andere winkels. Ik had gratis geld te besteden. Geen centje pijn, want het was toch al afgeschreven van mijn rekening.

De Nederlandsche Bank, het Nibud, de Consumentenbond, ze willen dat contant geld gratis beschikbaar blijft voor iedereen. De ‘betaalpijn’ van echt geld is groot dus mensen geven het gedisciplineerder uit. Maar zou dat niet een generatie-ding zijn? Wie eenmaal aan digitaal geld gewend is, geeft juist cash veel te gemakkelijk uit. Contant geld is gevaarlijk. Weg ermee!

FD